16.1.2009

PAIVA 7

Saavumme Varanasiin. Hyva tunne tasta paikasta, katsotaan osoittautuuko se oikeaksi. Asemalla on hyva turisti-info, saamme kartan ja vinkkeja. Hotel Buddha, vahan kolkko mutta rauhallinen. Mennaa silti varmaa joksikin yoksi muualle. Pojat leikkii leikkipuistossa, joka on rajattu piikkilangalla.
Kaupunki kuhisee. Kuljemme ensimmaista kertaa pyorariksalla. Syomme mukavassa ja melko lapsiturvallisessa paikassa.
Paikallinen poika liittyy seuraamme ja kertoo asioita. Han opastaa meidat Gangesin varrella olevalle tornille, josta naemme kuinka ruumiita poltetaan. Mystinen tunnelma. Han tutustuttaa meidat saattokodin vapaaehtoistyontekijaan, joka kertoo seremonian yksityiskohdista. Mm. sen, etta paksuluisia poltetaan kolme tuntia, sen jalkeen ne tyonnetaan Gagnesiin, kun taas paksuluisimpia ei polteta ollenkaan, ne pusketaan myotavirtaan sellaisenaan. Pessi aiheuttaa liikaa melua ja meidan pitaa lahtea. Mutta ehka palaamme viela.
Mietin, miten lansimainen tehokkuusajattelu ehka voisi puhdistaa kaupungit Intiassa ja tasa-arvoistaa miehet ja naiset ja ihmisilla olisi enemman vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Toisaalta, paikalliset tuntuvat olevan hyvin tyytyvaisia elamaan, joka pysyy suhtkoht samanlaisena joka paiva pikkulapsesta vanhuuteen.
Kylla varmasti kaikki taalla haluais McDonaldsiin ja Levikset ja kromatut autot, mutta jengi on niin laiskaa, etta menee varmaan kauan ennen kuin amerikanmalli valtaa maan. Perinteet ja uskonnolliset seikat ei ainakaan nopeuta "kehitysta".
Varanasin asfalttitiet on enimmakseen hyvassa kunnossa, mietin millaista olis skeittaa tai polkea fixilla taalla.
Mita tahansa kaupasta ostaa, sen 'parasta ennen' oli joulukuu -08.
Niin kuin kaikki on lahtoisin maasta, nii sinne se myos paatyy, taalla valitettavasti vain ilman valikasia. Joka 'korttelissa' on vahintaan yksi kaatopaikka.
Saija on niin hyvasydaminen, etta jaa jutteleen jokaisen kaupustelijan kanssa. Itse sanon enaa vain "No thanks", tai hymyilen ja pudistan paatani tai esitan etten kuullut kun joku taas huutaa: "Hello Sir, how are you !".
Fine, fine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti